För ungas läslust från Läsambassadören

Tio tips till föräldrar

Vi är många föräldrar som går med en gnagande känsla av att våra barn borde läsa lite mer böcker. Men hur får man dem att göra det? Prova något av detta. Eller prova alltihop. Lycka till!

1. Läs högt för dem. Man blir aldrig för gammal för högläsning.
2. Läs själva – det kan smitta. Förebilder kan vara skillnaden.
3. Ta reda på böcker om era barns hobby. Det finns böcker om allt!
4. Faktaböcker är också böcker. Glöms lätt bort. Här brukar killarna haka på.
5. Serier är också läsning. Äntligen börjar det bli accepterat.
6. Skriv gärna tillsammans med era barn. Använd ett skrivhäfte där både du och ditt barn skriver.
7. Skaffa ljudböcker till bilen. Lika effektivt som tystläsning. All forskning är överens om detta.
8. Hur ofta är ni på biblioteket? Gör en upptäcktsfärd dit och upptäck något för alla.
9. Inse att barnen inte kommer sluta spela dataspel. Det är helt enkelt för kul.
10. Tunna böcker kan vara mindre avskräckande. Biblioteken har ofta en hel avdelning med lättläst.

Om Läsambassadören
Läsambassadören är en författare eller illustratör som är utsedd för att främja läslust och sprida medvetenhet om hur viktigt det är med litteratur för unga. Läsambassadör är Johanna Lindbäck.

Läs gärna mer om läsambassadörsskapet i DN artikel.