Rönnbärskok på Klubben

Nu under september är det en bra tid att plocka rönnbär och koka gelé och det tog vi tillvara på på Klubben i år.
De som ville vara med delades upp i två grupper och tillsammans plockade vi bär, rensade dem och kokade saft som vi sedan kokade till gelé. Barnen fick designa sina egna etiketter och ta hem varsin burk.
Himla kul!

Här är vårt recpet! Ett litet tag till är rönnbären tjänliga!

Klubbens Rönnbärsgelé

Ingredienser:
1kg Rönnbär (rensade, sköljda och frostade i frysen ca 1 dygn)
5-6 äpplen
7,5dl vatten
9dl socker per liter avrunnen saft.

Gör så här:
Koka upp vattnet
Dela äpplena i mindre bitar, ha kvar kärnor och skal.
Koka rönnbär och äpplen tills de blivit mjuka. Mosa bären lite mot kanten av kastrullen.
Häll över koket i en silduk eller en handduk i ett durkslag med en skål under och låt saften silas och rinna av i ca 30 minuter.
Mät upp hur mycket saft det blivit och slå över det i en kastrull. Ha i så mycket socker du behöver. Det ska vara 9dl socker för 1 liter saft. Vispa i lite socker i taget till det löst upp sig i saften och koka i ca 15 minuter utan att röra i grytan.
Slå upp saften i glasburkar som du värmt i ugnen på 125 grader i ca 5 minuter. Häll ända upp till kanten av burken (det sjunker ihop lite när det svalnar) och sätt på lock direkt.
Låt svalna tills de är kalla nog att ställa i kylskåpet och låt de stå där i ett dygn innan du öppnar.
Förvarar du det i kylskåp så håller gelén minst 6 månader och troligtvis mer.
 

Lycka till!

 

 

Dela:
Kategorier: